Ahová meg lehet érkezni...   ...ahonnan el lehet indulni.

Terápia, tanácsadás

Pszichoanalitikus terápiák, terápiás tanácsadás
A lelki munkán alapuló gyógyító eljárások – a pszichoterápiák – a pszichés problémák, zavarok, betegségek területén alkalmasak oki kezelésre. A pszichoterápia jelentős ágát képviselik az analitikus terápiák. Bár ma minden harmadik krimiben találkozunk pszichológiai beszélgetéssel, mégis misztikum, talány lebegi körül a pszichoanalízist.

Milyen az analitikus terápia?
A terápiák heti rendszerességgel tartott ülésekben – pszichológiai beszélgetésekben – zajlanak. A terápiás céltól függően heti 1-4 ülésre kerül sor. A kezelés időtartama függ a kezelés céljától: lelki elakadások oldódhatnak egy-két beszélgetésben, míg a személyiség átható, mélyebb változása éveket vehet igénybe.
A terápiás beszélgetés általában ülő helyzetben zajlik. Kivétel ez alól a standard analízis, ahol a páciens fekszik, a terapeuta pedig mögötte helyezkedik el. Ez az elhelyezkedés kedvez a nagyobb belső elmélyülésnek, az emlékezésnek. Az analitikus beállítódása is módosul ebben az elhelyezkedésben: inkább az elhangzottak befogadására figyelhet, mintsem a közvetlen reagálásra.

Mi a páciens szerepe?
A pszichoanalitikus terápiák a páciens aktív részvételére épülnek. A páciens a munkát gondolatai, érzései, emlékei, tapasztalatai nyílt elmondásával viszi előre. A terapeuta a nyugodt, biztonságos légkör megteremtésével, a felbukkanó kérdések, problémák szakszerű feldolgozásának támogatásával segíti a pácienst.

Mikor van rá szükség?
Analitikus terápiák akkor szükséges, ha a lelki problémákkal birkózó ember
– szabadulni szeretne a szenvedést okozó tünetektől
– igénye van a személyes fejlődésre, változásra.
A terápiás formák illeszkednek a belső, lelki, és a kapcsolati, magatartásbeli változás céljához. A páciens és a terapeuta közösen döntik el, hogy melyik kezelési formánál kerül összhangba az elérni kívánt cél és a terápiába történő érzelmi, időbeli, anyagi befektetés.

Hogyan segít az analitikus terápia?
Az analitikus munkamód lényege: segíteni a pácienst belső világának és fontos emberi kapcsolatainak – ennek részeként félelmeinek, konfliktusainak, tüneteinek, rejtett mozgatóinak, rögzült megoldásainak – megértésében, átdolgozásában.
A pszichológiai munka következményeként javul, szabadabbá, teherbíróbbá, kiegyensúlyozottságot, örömöt jobban biztosítóvá, érettebbé válik a páciens viszonya önmagával és élete fontos szereplőivel. A jobb belső és társas kapcsolati működés eredményeképpen oldódnak a lelki tünetek (például szorongás, feszültség, önbizonytalanság, kapcsolatalakítási zavar), valamint a lelki zavart megjelenítő testi kifejeződések (például túlzott szívdobogás, remegés, torokszorítás érzés, alvászavar).

Vissza az előzőre