Ahová meg lehet érkezni...   ...ahonnan el lehet indulni.

Analitikus csoportterápia

Milyen a terápiás kiscsoport? Bővebben

A terápiás csoportok úgynevezett kiscsoportok, 5-9 résztvevőből és a csoportvezetőből állnak. A csoportülésekre rendszeresen, heti egy vagy két alkalommal kerül sor. Egy-egy ülés általában “dupla terápiás óra”, 90 percig tart.
Az összehangolódáshoz, a bizalom, a terápiás munkamód kialakulásához együttlétre, tapasztalatra van szükség. Ez 10-15 ülést vesz igénybe. Az érdemi lelki változás időigényét figyelembe véve a terápiás kiscsoportban egy-két éves részvétel hoz eredményt.
A kiscsoport állhat végig azonos tagokból (úgynevezett zárt csoport), vagy tagjai, fejlődésük függvényében válnak a csoportból, s lépnek helyükbe új tagok (úgynevezett nyílt csoport).
Mi a munkamódja az analitikus kiscsoportnak? Bővebben

A gyógyítás a csoportban zajló lélektani folyamatokon alapul. Munkaeszköze a szabad beszélgetés, s ezen keresztül a résztvevők belső világának és kölcsönhatásának mélyebb megértése. Módot nyújt új viselkedés kipróbálására, hatásának megtapasztalására. A terápiás hatás a személyiség fejlődésén keresztül bontakozik ki.
Fontos a bizalom és a titoktartás kultúrájának kiépítése. A csoport összeállítása során fontos szempont, hogy a csoporttagok ne ismerjék egymást a mindennapi életből. A terápiás folyamatot segíti, hogy a résztvevők a csoportüléseken kívül később sem tartanak egymással kapcsolatot.
A terápiás kiscsoport leginkább védett társadalmi mikrokozmoszként, lélektani műhelyként fogható fel.
Mikor javasolunk csoportterápiát? Bővebben

Az analitikus kiscsoport javallati köre a pszichés beszűkültséggel járó kríziseken kívül minden fajta lelki problémára, zavarra, megbetegedésre kiterjed. Számos olyan esetben is hatékony, ahol egyéni terápiával nehezen jutunk eredményre. Kiemelten javasolható akkor, ha kapcsolati problémák vannak a középpontban. Gyakori, hogy egyéni terápiás szakasz után válik indokolttá a csoport. A belépést egyéni felkészítés előzi meg.
Az analitikus csoport heti egy vagy két üléssel működik. Általában úgynevezett “lassú nyílt” szerkezetű, a résztvevők egyedi döntés alapján kerülnek be, illetve válnak ki a csoportból. Egy csoport élete során a tagság többször is kicserélődhet. Az érdemleges változáshoz egy-két éves részvétel szükséges.

Vissza az előzőre