Ahová meg lehet érkezni...   ...ahonnan el lehet indulni.

Skype terápia, feltételei

Skype (távterápia) indikálható

A távterápia a technika fejlődését felhasználó, új pszichoterápiás alapforma: a technika önmagában jelentős mértékben meghatározza, formálja a terápiás kapcsolatot, az alkalmazott módszert. Figyelembe vesszük, hogy nemzetközileg is kísérleti fázisban van.
Távterápiának elsősorban akkor van létjogosultsága, amikor jelentős földrajzi távolság miatt a technika segítsége nélkül megoldhatatlan lenne a terápiás kapcsolatot biztosító kommunikáció, ami egyébként személyes találkozás keretében történik.
A távterápiát jellemzi a metakommunikáció beszűkítettsége; elsősorban a verbális hangsúlyú, egyéni formához illesztett távterápia jöhet számításba. Nehezen alkalmazható csoportban; nem jöhet számításba, ahol érintés, mozgás lényege a módszernek.
Távterápiában részben a páciensnek kell gondoskodnia a terápiás helyzet feltételeiről, például a zavartalanságról és a technikáról.
A gyakorlati tapasztalatok alapján elfogadott, hogy bizonyos rendszerességgel személyes ülésekre is sor kell, hogy kerüljön (évente legalább négy ilyen szakasz ajánlott).
Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a pszichoterápiás felmérésre és megállapodásra személyes találkozások során kerüljön sor, ahol külön mérlegelik a távterápia lehetőségét, ellenjavallatait, s megállapodnak a technikai részletekről is.
Fontosnak tartjuk, hogy – amilyen hosszan csak lehet – a terápia indító szakasza személyes találkozások keretében történjen.

Vissza az előzőre